Program


ZéróPlusz Kortárs Táncműhely-Összehangolt Lüktetések

ZéróPlusz Kortárs Táncműhely-Összehangolt Lüktetések

Ketyegünk, suhanunk, együtt rezgünk, nyíladozunk, tombolunk, rakosgatunk, egyszerűsítünk, kiteszünk, kunkorodunk, iramodunk, csúszunk, csattanunk, óvakodunk, pattanunk, robbanunk, nyikkanunk, párhuzamosak vagyunk, cipelünk, ledobunk, elérünk, megtorpanunk, feltartóztatunk, megismételünk, figyelünk, ketyegünk.

ÖSSZEHANGOLT LÜKTETÉSEK

- bemutató -

 

Koreográfia: Berger Gyula

Előadók: Fejős Adrienn, Horváth Anna, Alejandra Rosas (CO), Stefanovics Anna, Varga Dóra

Zene: Borut Krzisnik (SLO)

Világítás: Budai Géza

Jelmezek: Stampf Katalin -ARTISTA

Haj: Ekaterina Kutepova (RU)

 

Ketyegünk, suhanunk, együtt rezgünk, nyíladozunk, tombolunk, rakosgatunk, egyszerűsítünk, kiteszünk, kunkorodunk, iramodunk, csúszunk, csattanunk, óvakodunk, pattanunk, robbanunk, nyikkanunk, párhuzamosak vagyunk, cipelünk, ledobunk, elérünk, megtorpanunk, feltartóztatunk, megismételünk, figyelünk, ketyegünk.

 

A ZéróPlusz Táncművek darabja ritmikus szerkezetekben igyekszik bemutatni az élet játékos forgatagát, állandó lüktetését, változó dinamikáját.A koreográfia úgy működik, mint egy óramű, az alkatrészek, kerekek állandóan forognak, nem állnak meg soha, még akkor sem, amikor a szereplők mozdulatlanok – mindig aktív jelenlét van benne.Az öt szereplőnek a kezdeti egységből szólókra, duókra való kibontakozása, és az oda való ismételt visszatérése (a közös és a magánszférák váltakoztatása, és életszerű lüktetése) adja a darab alapszerkezetét és teszi izgalmassá az előadás egészét. Minden jelenetnek megvan a maga sajátos minősége az uralkodó karakter személyiségétől és temperamentumától függően.

 

Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Művészeti Akadémia, L1 Egyesület, Műhely Alapítvány,    ARTISTA, Jurányi Ház

 

Berger Gyula - koreográfus

 

Berger Gyula egyike a kortárs tánc magyarországi úttörőinek. 10 évnyi intenzív néptánc, klasszikus balett, jazz- és modern tánc tanulmányokat követően 1984-ben alakította meg első társulatát, a Berger Táncegyüttest, majd kilenc nehézségekben és sikerekben gazdag év után, új utakat és inspirációt keresve a hollandiai Arnhemi Művészeti Főiskola Európai Táncművészet Fejlesztési Központ (EDDC) tagozatának a hallgatója lett, ahol 4 évig tanult. Mesterei a poszt-modern tánc kiemelkedő egyéniségei voltak. 1997-ben visszatért Magyarországra, ahol azóta folyamatosan tanít és koreografál, valamint nemzetközi koreográfiai együttműködésekben vesz részt. Néhány kollégájával 1998-ban létrehozta az L1 Egyesület elnevezésű alkotóközösséget, amelynek egészen 2011 februárjáig az elnöke volt, és még jelenleg is a tagja. A formációk az idők folyamán változtak,az alkotás és a tanítás folyamatos maradt.Jelenleg a Jurányi Házban működő ZéróPlusz TáncMűvek (alkotás és oktatás) munkáját irányítja.

 

ZéróPlusz TáncMűvek – a hely ahol alkotni és tanulni lehet

 

A 2010 óta működő ZéróPlusz TáncMűvek kortárs táncra és szomatikus tevékenységekre szakosodott képzési központként és kreatív táncműhelyként működik. A hindu bölcsek számára a ZÉRÓ nem egyszerűen egy számot jelentett, hanem mindennek a kezdetét, kiindulását, a mag-ot, amelyből minden származik. A szervezet nevében a ZÉRÓ kifejezés a misztikus középpontból való kiindulás szándékát jelzi, hiszen a ZÉRÓ a transzformáció helye: a számegyenesen ebben a pontban alakulnak át a negatív számok pozitívakká, az éj ekkor fordul át nappallá, a virtuális itt válik valóságossá. A ZÉRÓ számunkra az alkotási folyamat jelképe is, hiszen ebben a folyamatban megpróbálunk felfedni valami addig rejtetten maradót, megkísérelünk hidat építeni a spirituális és a materiális létezés között. Stúdiónk évek óta élen jár a testtudatosság alapú tánc- és mozgástanfolyamok szervezésében Magyarországon. Hallgatóink a belső lelki önismeret útjára indulnak. A módszerek változhatnak - improvizáció, különböző test-tudatosítási technikák, táncterápia, kortárs tánc vagy klasszikus balett -, de üzenetünk következetes: fedezd fel önmagad és másokat, kapcsolódj, légy tudatosan jelen, lazíts, alkoss.

 

www.zeroplusdanceworks.com